Минский клуб домашнего виноделия |
Всего материалов в каталоге: 14 Показано материалов: 1-10 |
Страницы: 1 2 » |
Прайшло ўжо багата часу з моманту публікацыі папярэдняга нарысу серыі, і бадай, самы час нагадаць пра тэму ізноў. Гэтым разам пагаворым пра тых, хто рабіў наліўкі ды настойкі ды ўтрымліваў гэтую своеасаблівую "гаспадарку” ў парадку. У вялікіх дамах за гэта адказвалі асобныя супрацоўнікі, часцей за ўсё – жанчыны, прычым часта шляхецкага паходжання. Бо такую адказную працу (вялося ж пра здароўе сябе, любімых) немагчыма было даверыць людзям ніжэйшага стану. Называлі іх "паннамі аптэчковымі”, ад "аптэчкі прыемнай” – закрытай на замок шафы з разнастайнымі скарбамі смаку – не толькі хатняга вырабу алкаголем, але і спецыямі, зёлкамі, "цукрамі”, пернікамі, канфітурамі, пазней таксама кавай і гарбатай. Усе гэтыя запасы належала своечасова папаўняць і быць гатовай у любы момант даць справаздачу гаспадару (часцей – гаспадыні). Дарэчы, аптэчка прыемная ў значнай частцы была адпаведнікам хатняй аптэчкі як такой, бо шмат якія настойкі з зёлак і лічыліся лекамі ад тых ці іншых хваробаў, а прафесійных лекараў не хапала нават на заможныя сем’і,так што часта іншых лекаў і не ведалі.
Статьи |
Просмотров: 878 |
Author: Алесь Белы |
Добавил: DzedFyodar |
Дата: 09.11.2012
|
|
С. Катасонов «Химия и жизнь», 1991, №3
Дело было в Ялте в бархатный сезон. Корзины цветов, французская речь, симфонический оркестр, перемежавший приветственные выступления. Казалось, элитарный концерт идет на сцене новенького здания, которое одни, слегка смущаясь, называли Домом политпросвещения, другие — Дворцом конгрессов. Не знаю, какие впечатления от открытия 70-й Генеральной ассамблеи Международной организации винограда и вина (МОВВ) остались у изнуренных приготовлениями хозяев, а гости одобрительно улыбались, и аплодисменты их были так аристократичны, что напоминали не гром, а шелест.
Статьи |
Просмотров: 1023 |
Добавил: dummy |
Дата: 03.11.2012
|
|
Ледзь не штогод у нашай Сінявокай прымаюцца ўрадавыя пастановы, каб скараціць вытворчасць у краіне мацаванага пладовага віна, называнага па-простаму «чарніламі», на карысць высакаякасных натуральных фруктовых і ягадных вінаў. |
Гэтым нарысам хочацца адкрыць міні-серыю, прысвечаную даўнім традыцыйным тутэйшым наліўкам ды настойкам. Паводле рускай Вікіпедыі, наліўка — гэта салодкі фруктова-ягадны спіртовы напой. |
Ну то як бы мусіў называцца традыцыйны беларускі алкагольны напой з мёду і зёлак, га? Хіба збіцень? Прабачце, але настойваю: "алкагольны збіцень” – гэта тыповы постмадэрнізм. Вынік часткова масавай гістарычнай неадукаванасці, а часткова – жадання вытворцаў знайсці эканамічную нішу пасля забароны "чарніла”. А сапраўдную назву доўга шукаць не трэба: гэта крупнік! |
Гэта сёння на нашым рынку напояў дамінуюць нізкакаснае "чарло”, гарэлка з рэктыфікаванага спірту, піва нізавога браджэння, ну і яшчэ вінаграднае віно, калі верыць рэкламе — з найлепшых вінматэрыялаў свету, адно што разлітае ў Беларусі. А нейкіх 150 гадоў таму ўсё было не так. |
З усіх колішніх нашых алкагольных напояў самы легендарны і заслужаны — зусім не гданьская крамбамбуля, як думае сучасная нацыяналістычная моладзь. Зрэшты, не толькі моладзь — ужо не адно свядомае пакаленне вырасла ў шчырым перакананні, што сапраўднае беларускае мусіць моцна адрознівацца ад усяго польскага і літоўскага і што прасцей і надзейней ствараць культурныя міфы з нуля (каб не сказаць «высмоктваць з пальца»), чым вывучаць нескажоную гісторыю і падтрымліваць пераемнасць з непарыўнымі традыцыямі. |
Есть много способов оценить вино. Сначала - визуально, затем - с помощью обоняния и, наконец, по органолептическим свойствам. Все это происходит после откупорки бутылки и разлития напитка. |
Авторы: Cалмин А.А., Приходько Ю.В. Вестник ТГЭУ. № 3. 2007
Рассматривается изменение содержания аскорбиновой кислоты в процессе брожения сусла из плодов и ягод. Разработана оптимальная схема соотношения виноматериалов в купаже, позволяющая получать вина с более высоким содержанием витамина С.
Публикации |
Просмотров: 1509 |
Author: © Cалмин А.А., Приходько Ю.В. |
Добавил: DzedFyodar |
Дата: 28.03.2012
|
|
Авторы: Е.М. Захаренко, М.В. Палагина, В.В. Логачев, С.А. Черкасова Показана возможность использования актинидии коломикта и лимонника китайского в качестве сырья для приготовления вин плодовых.
|
|
|
Статистика |
Онлайн всего: 1 Гостей: 1 Пользователей: 0 |
|